Mosaikbord: Ursprung och historia

Ursprung av Mosaikbord

Mosaikbordet var ursprungligen framställt i Marocko, en nation med en lång och rik historia av konsthantverk och design. Lokala hantverkare har tillverkat dessa bord i århundraden, vilka sedan har exporterats över hela världen. Dessa bord skapas genom en noggrann och tidkrävande process där särskilda kakelbitar placeras för hand för att skapa komplexa och attraktiva mönster.

Mosaikbordets Historia

Mosaikbordskunsten har sitt ursprung i den islamiska konsten där mosaik mönster användes flitigt i arkitektur och inredningsdesign. Detta hantverk överlevde många generationer och blomstrade under medeltiden i Marocko där det blev en del av landets kulturella identitet. Några av de mest framstående verken av mosaikbordskonst kan ses i Marockos historiska monument och byggnader.

Betydelsen av Mosaikbordet i Marockansk Kultur och Konst

Mosaikbordet har en djupgående betydelse i Marockansk kultur och konst. Bordets skönhet och unika utseende är en symbol för Marockansk hantverkskunskap. Varje bord är ett exempel på skicklighet och tålamod av hantverkare som dedikerar timmar till att skapa varje stycke. Dessutom ger mosaikbord en distinkt ’orientalisk känsla’ till vilken miljö de placeras i, vilket gör dem inte bara till möbler, utan även till dekorativa konstelement.

Bästa sätten att underhålla ditt mosaikbord

Tips för underhåll

För att hålla ditt mosaikbord i bästa skick ska du alltid se till att ha rätt underhållsmaterial. Det inkluderar en mjuk trasa eller svamp, milt rengöringsmedel, och en vattentät skyddsduk vid dåligt väder. Det är viktigt att komma ihåg att mosaikborden är handgjorda av lokala marockanska hantverkare, vilket innebär att varje bit är unik. Därför bör man undvika hårda borstar eller skrapverktyg som kan skada mosaikens unika utseende.

Hur man rengör mosaikbord

För att rengöra mosaikbordet bör du börja med att torka av eventuell löst liggande smuts med en mjuk trasa eller svamp. Använd sedan ett milt rengöringsmedel för att noggrant torka av mosaikytan. Var noga med att skölja bort allt rengöringsmedel för att undvika rester eller fläckar. Slutligen, låt bordet lufttorka innan du använder det igen.

Undvika skador

Ett mosaikbord kan vara en vacker del av inredningen både inom- och utomhus. Men det är viktigt att skydda det mot vädrets påfrestningar. Mosaikborden är gjorda av glaserade kakel och en metallram, vilka kan skadas av frost under vintern. Om möjligt, förvara bordet inomhus under de kyligaste månaderna. Är det inte möjligt, använd en vattentät duk för att skydda bordet.

Mosaikborden är inte bara bord, de är konstverk. Med korrekt underhåll kan de vara en varaktig del av din inredning och skapa en orientalisk känsla i ditt hem. Håll ditt mosaikbord i toppskick så kommer det att glädja dig med dess vackra utseende i många år framöver.

Bästa ställena att köpa Marockanska mosaikbord i Stockholm

Vart kan man köpa Mosaikbord

Stockholm är hem till flera platser där du kan hitta autentiska marockanska mosaikbord. Eftersom dessa verkliga konstverk görs för hand, är det viktigt att välja en leverantör som värdesätter kvalitet och autenticitet. Ett par platser att börja leta inkluderar bostadsinredningsaffärer och specialiserade möbelbutiker.

  • Antikboden: Här kan man hitta varierade mönster och storlekar av mosaikbord tillverkade av marockanska hantverkare. Bord finns för både inomhus och utomhusbruk.
  • Mosaikbordsshoppen: Hos denna anläggning kan du beställa anpassade bord enligt dina egna designpreferenser. De erbjuder också hemleverans servicen direkt från Stockholm.

Att köpa mosaikbord online är också ett bekvämt alternativ där utbudet ofta är större än i lokala butiker.

Bästa platserna i Stockholm

Söder om Stockholm, i områden som Södermalm eller Årsta, finns skyltfönster med hantverk från Marocko, inklusive mosaikbordsdesigner. Här kan du också hitta kvalitetsbord som är designade för att tåla frost under vintermånaderna.

Kvalitet och autenticitet

När man tittar på mosaikbord, kommer du märka att autentiska marockanska designen ofta inkluderar komplexa geometriska mönster. Glasyren på dessa handgjorda bitar bibehåller dess färg även efter långtidsanvändning och kan hanteras med korrekt underhåll, något som ger dessa bord dess långvariga kvalitet.