Knivar till matlagning hemma eller på restaurang

Det spelar ingen roll om du letar knivar till köket hemma eller restaurangköket, du behöver rätt uppsättning för att laga mat. Bra knivar till köket gör det dessutom både enklare och roligare att laga mat.

Har du koll på vilka olika knivar det finns? Det är en hel del varianter och du kan behöva en liten inblick i knivarnas olika funktioner. Häng med för att lära dig mer om knivar!

Olika knivar till basuppsättningen

För att kunna arbeta smidigt i köket behöver du ett antal knivar som har olika egenskaper. Det är så klart särskilt viktigt om du lagar mat på en restaurang, men även i hemmaköket. Med rätt knivar till olika saker kommer du att ha roligare i köket och dessutom går det så mycket lättare att laga mat.

  • Kockkniv
  • Brödkniv
  • Filékniv
  • Skalkniv
  • Santokukniv
  • Styckkniv

Det här är olika knivar du inte vill vara utan eftersom de har en specifik utformning för skilda arbetsmoment. Köp gärna en uppsättning köksknivar från samma tillverkare eller varumärke.

Kockkniv

Det här är kockens bästa redskap i köket eftersom den kan användas till många uppgifter. Kockkniven fungerar som en slags allround-kniv och karaktäriseras med ett långt och tämligen grovt blad. Det varierar hur långt bladet är, men det finns kockknivar som är upp till 30 cm.

Ska du hacka eller skära grönsaker, frukt eller örter är kockkniven ett optimalt köksredskap. Dessutom kan du använda den när du ska skära kött. En väl värd investering helt enkelt om du både vill ha kul och få ut mycket av din matlagning.

Filékniv

Du som inte gör någon avancerad matlagning kanske inte har behov för filékniven, men alla matintresserade behöver den. Kniven använder du nämligen för att filéa både fisk och kött. Dess långa och smala blad med vass egg gör det enkelt att skära råvaran. Samma kniv används också för att ta bort fett eller senor från köttbitar.

Santokukniv

Det här är en japansk kökskniv som kan användas på allt från kött och fisk till grönsaker. Eggen är rakare än på andra knivar och därför är den extra enkel att använda för att hacka och skära råvaror. Egentligen är det en form av allround-kniv precis som kockkniven.

Brödkniv

Passa dig när du tar ut brödkniven ur lådan eftersom den är riktigt vass med sitt tandade blad. Det här är kniven du använder för att skära igenom hårda brödskal, men du kan också skära upp en melon med brödkniven.